Od kuchni

Ryby wędzone – pstrągi możecie Państwo zamówić dzwoniąc pod numer tel. 0601 406 176  – uwędzimy na Państwa przyjazd

O przyrządzaniu potraw, smakach, przyprawach można długo rozprawiać…

Można i należy, ponieważ nic tak nie ubarwia życia jak dobra kuchnia. W Guzkówce wszystkie potrawy przyrządzamy z najlepszych produktów pochodzących z okolicznych upraw. Stosujemy tylko dobre oliwy, a podawane ryby pochodzą z pobliskich jezior i wędzimy je sami.  Przepisy wg których przygotowujemy potrawy to kompilacja sprawdzonych recept i naszych własnych pomysłów.

W zależności od pór roku możemy zaproponować wiele ciekawych dań:

Wiosną:

– pozyskujemy i podajemy sok z brzóz

– wiosenna zupa z pokrzyw z jajkiem

– placuszki z kwiatem akcji polane syropem klonowym

– zupa dyniowa z grzankami

– pstrąg zapiekany w ziołach

– pstrąg zapiekany – na cebulowo

Latem:

– ziemniaki po chlopsku

– pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

– knedle z truskawkami i śmietaną

– jajka sadzone na wędzonce, młode ziemniaki z koprem w asyście kwaśnego mleka

– pierogi wiśniowe

– polewka borowiacka

– zupa owocowa z kluseczkami

– chleb pieczony na tataraku

– konfitury, dżemy, soki ze śliwek mirabelek oraz mus i  ocet winny z jabłek

Jesienią:

– gołąbki w liściach winogron

– polędwiczki z kurkami i mozzarellą

– rosół „po nowemu” (z siekanym czosnkiem i śmietaną) – nie obawiajcie się – występuje u nas również w wersji klasycznej:)

Zimą:

– kołduny w rosole lub w barszczu

– zupa gulaszowa Stasia

– zupa węgierska z jajem w koszulce

– karkówka pieczona w rozmarynie

– babka ziemniaczana ze śmietaną

  • ryby, które sami wędzimy, kiszone ogórki i domowy chleb
  • kaszak biłgorajski z rozmarynową pieczenią