Ryby wędzone – pstrągi możecie Państwo zamówić dzwoniąc pod numer tel. 0601 406 176 – uwędzimy na Państwa przyjazd
O przyrządzaniu potraw, smakach, przyprawach można długo rozprawiać…
Można i należy, ponieważ nic tak nie ubarwia życia jak dobra kuchnia. W Guzkówce wszystkie potrawy przyrządzamy z najlepszych produktów pochodzących z okolicznych upraw. Stosujemy tylko dobre oliwy, a podawane ryby pochodzą z pobliskich jezior i wędzimy je sami. Przepisy wg których przygotowujemy potrawy to kompilacja sprawdzonych recept i naszych własnych pomysłów.
W zależności od pór roku możemy zaproponować wiele ciekawych dań:
Wiosną:
– pozyskujemy i podajemy sok z brzóz
– wiosenna zupa z pokrzyw z jajkiem
– placuszki z kwiatem akcji polane syropem klonowym
– zupa dyniowa z grzankami
– pstrąg zapiekany w ziołach
– pstrąg zapiekany – na cebulowo
Latem:
– ziemniaki po chlopsku
– pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
– knedle z truskawkami i śmietaną
– jajka sadzone na wędzonce, młode ziemniaki z koprem w asyście kwaśnego mleka
– pierogi wiśniowe
– polewka borowiacka
– zupa owocowa z kluseczkami
– chleb pieczony na tataraku
– konfitury, dżemy, soki ze śliwek mirabelek oraz mus i ocet winny z jabłek
Jesienią:
– gołąbki w liściach winogron
– polędwiczki z kurkami i mozzarellą
– rosół „po nowemu” (z siekanym czosnkiem i śmietaną) – nie obawiajcie się – występuje u nas również w wersji klasycznej:)
Zimą:
– kołduny w rosole lub w barszczu
– zupa gulaszowa Stasia
– zupa węgierska z jajem w koszulce
– karkówka pieczona w rozmarynie
– babka ziemniaczana ze śmietaną
- ryby, które sami wędzimy, kiszone ogórki i domowy chleb
- kaszak biłgorajski z rozmarynową pieczenią